תיקון בקע מפשעתי בניתוח לפרסקופי – דר' משה דודאי

בקע מפשעתי (נקרא גם הרניה או  קילה) הוא התרחבות דמוית שק של חלל הבטן באזור המפשעות. הבקע נוצר כתוצאה של החלשות אזורית של דופן הבטן באזור המפשעות מכל סיבה שהיא, פגם מולד, ניתוח בטן קודם שלא התרפא טוב ועוד. הבקע יכול להיות בצד אחד או כפול ב2 הצדדים.

בקע מפשעתי עלול להופיע אצל כל גבר ולמעשה כל הגברים בקבוצת סיכון לזה. מדובר במצב שכיח. לפי הסטטיסטיקה כל גבר שלישי במהלך חייו עלול לסבול מבקע מסוג זה. כדאי לציין  שאין לכך כל קשר לעיסוק בספורט או לעבודה מאומצת כמו הרמת משאות כבדים, אלא אם המאמץ גורם להופעת סימנים של בקע קיים.

תסמינים של בקע מפשעתי:

קיימת בליטה בדופן הבטן או במפשעה, מלווה לעיתים בכאבים, לפעמים קשים.

במצבים בהם יש כאבים והכירורג מחליט שחייבים ניתוח, אז צריך לבצע את הניתוח בהקדם כי אם הוא לא יתבצע אז  עלולים להופיע בקע כלוא או חסימה פנימית. אלה שתי תופעות מסוכנות.

בדיקה לצורך אבחון של בקע מפשעתי:

מישוש האזור הכואב במנוחה או במאמץ.

להשלמת הבדיקה – מבצעים אולטרה סאונד כדי לראות מה קורה בתוך הבטן.

שיטות הטיפול המקובלות כיום:

בקע מפשעתי ניתן לטיפול על ידי ביצוע ניתוח פתוח או לפרסקופי.

הניתוח בשיטה הלפרוסקופית:

כל בקע מצריך סוג מסוים של רשת ושיטה שבה תונח עליו. ניתוח בשיטה הפתוחה נעשה על ידי יצירת חתך בעור שדרכו מגיעים אל החור, הרי שבשיטה הלפרוסקופית (הסגורה) מגיעים לחור לא דרך העור באזור הבקע, אלא דרך פתחים קטנים סביבו. מבצעים 3 חתכים קטנים :  בפתח אחד מציבים מצלמה, שבעזרתה יכולים לראות את אזור הבקע מבפנים, ובפתחים האחרים מכניסים את מכשירי הניתוח לתוך הבטן ואיתם עובדים. גם עם הניתוח הינו דו צדדי ברוב המקרים ניתן להסתפק באותם הפתחים .

מכיוון שמשתמשים בחתכים קטנים, אין סיכוי לפתח בקע נוסף או הרחבה של הקיים. שימוש בניתוח לפרוסקופי זעיר פולשני (שיטה סגורה),  מפחית את הסיכוי לזיהומים וגם ניתן לראות טוב יותר את אזור הניתוח, הן סביב האזור שאותו מתקנים והן בבקע עצמו.

יתרונות השיטה ניכרים במיוחד לאחר הניתוח. אחרי הניתוח למטופל יש פחות כאבים, זמן ההתאוששות קצר יותר ואפשר לחזור לתפקוד מלא של אכילה והליכה יותר מהר. כל זה מקצר גם את זמן האשפוז אחרי הניתוח ומפחית סיבוכים. החזרה לשגרת החיים מהירה יותר והסיכוי לפתח בקע חוזר נמוך יותר.

תוצאות הניתוח:

באזור הניתוח נשארת צלקת קטנה, חיוורת, אשר נוטה לקטון עוד יותר ולהחוויר עם הזמן.

הסבר על הניתוח מאת דוקטור משה דודאי